Norway during ww2 forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Jan Baalsrud, en krigshelt?

Go down

Jan Baalsrud, en krigshelt? Empty Jan Baalsrud, en krigshelt?

Post  Terje S Thu 27 Mar 2008 - 20:42

Jeg ser i papirutgaven av avisa "Nordlys" 27.mars 2008 at det er en lokal teatergruppe som har laget et stykke om Jan Baalsrud (Ni liv).
Jeg siterer:
" Jan Baalsrud var en stor helt. Men først etter krigen, sier Kristin Eriksen Bjørn, medforfatter og dramaturg for stykket "Over grensen".
Bjarne Robberstad er forfatter,og sammen med Eriksen Bjørn har han vært gjennom en mengde bøker,dokumenter og ikke minst personlige intervjuer med tidsvitner. - Vi skal ikke rive ned Jan Baalsrud og hans voldsomme kraftprøve i Nord-Troms i mars 1943,for all del. Men vi vil sette skapet litt mer på plass, sier Eriksen Bjørn.

Hun sier at det alltid er seierherren som får skrive historien, og at boka og filmen om Baalsrud flukt ikke helt holder vann. La meg si det slik: Historien vi har hørt om Baalsrud er en genistrek som propaganda,men mener at dokumenter og samtaler de har hatt med folk forteller at mye i denne myten ikke stemmer helt.
-Først og fremst er denne historien en tragedie fra ende til annen. Baalsrud og de andre kom hit for å starte sabotasjevirksomhet,men de var ikke kjent med forholdene her i nord. Mye gikk galt fra begynnelsen av, og nesten hele besetningen på skuta Brattholm mistet livet, unntatt Baalsrud.

Myten handler om en mann som flykter fra tyskerene. Men dokumenter som er frigitt viser at tyskerene trodde de hadde tatt alle- at de ikke visste om Baalsrud, de lette IKKE etter han, forteller Eriksen Bjørn. Dessuten fortalte Baalsrud selv at han skjøt en tysk sjef og hans nestkommanderende ved Toftefjord. Det var nok lite sannsynlig at det skjedde. De poengterer videre at de ikke er ute etter å gjøre Baalsrud flukt mindre imponerende,men sier evnen hans til å overleve var fantastisk. De sier også at de virkelige heltene var hjelperene til Baalsrud.
Også mot slutten av flukten har tidligere historiefortellere tatt seg kunstneriske friheter, ifølge teaterstykkets forfattere.
-Mot slutten av filmen "Ni liv" kommer det til en dramatisk trefning mellom Baalsruds samiske hjelpere og tyske soldater. Men samene sier at det ikke skjedde noen verdens ting ved grensen. Eriksen Bjørn er ikke i tvil om at Baalsrud var en stor helt, -etter krigen.
Under krigen var han på flukt og utrettet strengt tatt ingenting selv,annet enn å flykte - med svært god hjelp av andre. Men vi hadde behov for en krigshelt, og slik ble han det selv om vi neppe kan si at han var det,sier hun.

Jan Baalsrud ble leder for krigsinvalideforbundeti 1957. Han brukte sin sterke posisjon for å få fremtredende leger til å forske på KZ-syndromet. Han snakket for de andre,ikke for seg selv. Og han sa: "Dette må vi snakke høyt om". DER har du helten, sier Eriksen Bjørn"

Fotnote: Jan Baalsruds familie støtter teaterstykket. Nevø Nils Ole Baalsrud holder med at onkelen var en større helt etter krigen enn under. "Disse soldatene var trent opp til overleve, og det klarte jo onkel også. Men han spilte vel ingen annen helterolle enn å redde sitt eget liv". Familien har lest gjennom manuset, og liker det. "- Denne historien har kanskje mere distanse enn boka og filmen hadde. De var produkter av sin tid,mens dette stykket forteller historien fra et ståsted som ikke er så opphengt i den politiske situasjonen som rådet de første ti-årene etter krigen. Dessuten fokuserer stykket på det som onkel var opptatt av helt frem til sin død - nemlig anerkjennelse for alle de som heltemodig hjalp han, avslutter Nils Ole Baalsrud.
-----------------


Last edited by Terje S on Thu 27 Mar 2008 - 20:43; edited 1 time in total (Reason for editing : Måtte rette noen skrivefeil..)

Terje S

Posts : 44
Join date : 2008-03-09

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum